nl/en
Blogreeks ⸱ 05-06-2024

Wereldmilieudag: een plek voor de natuur aan de onderhandelingstafel?

Vandaag is het Wereldmilieudag. In deze blogpost reflecteert Stephanie ter Brake op de essentiële rol van de natuur in ons dagelijks leven, de slechte staat waarin de natuur zich momenteel bevindt en de juridische mogelijkheden om de natuur beter te beschermen. Is het tijd om de natuur een plek te geven aan de onderhandelingstafel?

Overschrijding van de planetaire grenzen

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de wereld negen grenzen heeft waarbinnen de mensheid moet navigeren om duurzaam gebruik te kunnen blijven maken van de hulpbronnen van de planeet Aarde. Het overschrijden van deze grenzen kan leiden tot onomkeerbare en gevaarlijke milieueffecten. Deze negen planetaire grenzen zijn:

  1. Klimaatverandering
  2. Verlies van biodiversiteit
  3. Verstoring van stikstof- en fosforcycli
  4. Ontbossing en ander landgebruik
  5. Zoetwaterverbruik
  6. Verzuring van oceanen
  7. Chemische verontreiniging
  8. Verandering in atmosferische aerosolen
  9. Aantasting van de ozonlaag

Uit een recente studie, gepubliceerd in Science Advances op 13 september 2023, blijkt dat zes van de negen van deze grenzen reeds zijn overschreden, met als conclusie: “Earth is now well outside of the safe operating space for humanity”.

Juridische bescherming van de natuur

Geen wonder dus dat er steeds meer wetgevingsinitiatieven zijn op het gebied van duurzaamheid. De meest bekende Europese richtlijnen in dit verband zijn de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), voor een toelichting waarop wordt verwezen naar de eerdere blogs ESG | Wat is de CSDDD en hoe kunt u uw bedrijf hierop voorbereiden?, ESG | Wat is de CSRD en hoe kunt u uw bedrijf hierop voorbereiden en De CSDDD is een feit. Daarnaast is er sectorspecifieke wetgeving, zoals de Verordening conflictmineralen, Houtverordening, Ontbossingsverordening en de Batterijenverordening. Dit komt bovenop de nationale wetgeving voor de bescherming van het milieu, zoals de Nederlandse Wet milieubeheer.

Parallel hieraan proberen verschillende landen de natuur eveneens te beschermen via de juridische weg; zo zijn er voorstellen gedaan om bepaalde stukken natuur (met name rivieren) als zodanig rechtspersoonlijkheid toe te kennen. De natuur zou dan in juridische zin kunnen optreden, waardoor de natuur bescherming, herstel en schadevergoeding zou kunnen afdwingen. Ecuador, Nieuw-Zeeland, India en Spanje hebben hiertoe al stappen gezet.

In Nederland zijn vorig jaar door SP, GroenLinks, D66 en PvdA diverse moties in de Tweede Kamer ingediend over het geven van rechten aan de natuur. Deze hadden betrekking op de Waddenzee en de Maas. De Waddenzee zou dan een onafhankelijk bestuur moeten hebben, bestaande uit mensen die geen economisch belang hebben bij, of banden hebben met economische belanghebbenden. Op gemeenteniveau heeft de gemeente Eijsden-Margraten reeds officieel de rechten van de natuur erkend. Een ‘voogd’ moet daar de belangen van de natuur gaan behartigen en mag raadsbeslissingen gaan beoordelen. De voogd zou een natuurorganisatie kunnen zijn.

De natuur aan de onderhandelingstafel?

Hoewel uit eerste verkennende onderzoeken blijkt dat het toekennen van rechtspersoonlijkheid aan de natuur niet onmogelijk is, zijn er wel nog veel juridische hobbels te nemen. Als steeds meer delen van de natuur rechtspersoonlijkheid krijgen, dan heeft dat grote gevolgen voor bedrijven. Zo zullen bedrijven met de vertegenwoordigers van de natuur om tafel moeten gaan als zij bouwwerkzaamheden rondom de natuur willen uitoefenen, minerale hulpbronnen willen gebruiken of afvalstoffen willen lozen (ook als zij daarvoor een vergunning hebben). Aan de onderhandelingstafel zullen de vertegenwoordigers van de natuur de belangen moeten afwegen van alle bij de natuur betrokkenen, zoals de lokale bevolking, flora en fauna. Bovendien zullen milieuschendingen naar verwachting sneller worden opgemerkt, zodat bedrijven eerder aansprakelijk zullen worden gesteld.

Heeft u vragen over duurzaam ondernemen? Neem dan contact op met Stephanie ter Brake. Zij denkt graag met u mee.

 

 

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op:

Recente zaak ⸱ 07-10-2024
Annejet en Stephanie hebben namens Lexence Teleconsultant bijgestaan bij de verkoop en rollover van Capestone naar OptConnect.
Recente zaak ⸱ 07-10-2024
Lexence heeft TMA bijgestaan bij de koop van twee containerterminals
Publicatie ⸱ 30-09-2024
Verhuurders in de knel door het afschaffen van het gebruikersdeel van de OZB
Recente zaak ⸱ 24-09-2024
Lexence heeft de aandeelhouders in Yxion, waaronder Antea Participaties, geadviseerd bij de verkoop van hun belang in Yxion aan Normec
Recente zaak ⸱ 20-09-2024
Lexence heeft Waterland bijgestaan bij de acquisitie van Hellorider
Recente zaak ⸱ 17-09-2024
Lexence heeft de aandeelhouders van Coin Meester B.V. geadviseerd bij hun verkoop aan Kraken (Payward Europe Limited).
Alumni ⸱ 10-09-2024
‘Als ik die geweldige mensen bij Lexence niet had ontmoet, was ik nooit advocaat geworden’
Alumni ⸱ 10-09-2024
‘Hier heb ik geleerd wat ik kan en wat ik leuk vind’
Recente zaak ⸱ 28-08-2024
Lexence heeft Framna (een Waterland Private Equity portfolio onderneming) geadviseerd bij de aankoop van Move Agency
Recente zaak ⸱ 26-08-2024
Lexence heeft de aandeelhouder van WhiteVision Software Bedenkers B.V. geadviseerd
Publicatie - Ter zake met ⸱ 13-08-2024
Ter zake met Iris Hoekstra | ‘Wat echt het verschil kan maken voor klanten is je persoonlijke betrokkenheid.’
AI - Blogreeks ⸱ 05-08-2024
Wat je moet weten over de AI-verordening en de impact op jouw onderneming
Publicatie ⸱ 26-07-2024
Kroniek bestuurdersaansprakelijkheid 2023: bestendig, ook in bijzondere gevallen
Blogreeks Wkb ⸱ 23-07-2024
Nieuwe wettelijke verplichting voor aannemers onder de Wkb: het opleverdossier
Recente zaak ⸱ 23-07-2024
Lexence heeft Coffee Service Group bijgestaan bij het aangaan van de samenwerking met Espresso Service Dienst
Alle berichten