expertise

Banking & Finance

Binnen banking & finance beschikt Lexence over twee specialismen: financieel toezichtrecht en financieringstransacties. Het team financiering bij Lexence adviseert leningnemers, nationale en internationale banken, loan funds en financiers bij het aantrekken of verstrekken van vreemd vermogen. Het team heeft uitgebreide ervaring met alle veel voorkomende financieringsvormen (waaronder vastgoedfinanciering, leveraged en acquisitions finance, werkkapitaalfinanciering en restructuring). Ons gespecialiseerde team binnen banking & finance heeft ruime ervaring met het ondersteunen en adviseren van partijen in de financiële sector waaronder beheerders van beleggingsinstellingen, beleggingsondernemingen, betaaldienstverleners en andere financiële ondernemingen. Het team adviseert over Nederlandse en Europese financiële wet- en regelgeving. Een uitgebreidere beschrijving van onze ervaring en expertise in deze specialismen staat hieronder.

decorative image
decorative image

Banking & Finance - Regulatory

Het team

Heeft u advies nodig over financieel toezichtrecht? Of zoekt u hoogwaardige begeleiding bij het verkrijgen van de juiste vergunningen bij de financiële toezichthouders zoals de AFM en DNB? De in financieel toezicht gespecialiseerde advocaten van Lexence helpen u om tot de juiste oplossing te komen. Ons gespecialiseerde team adviseert beheerders van beleggingsinstellingen, beleggingsondernemingen, betaaldienstverleners en andere financiële ondernemingen (waaronder fintechs en partijen die werken met cryptovaluta) over Nederlandse en Europese financiële wet- en regelgeving.

Wat we doen

Financieel toezichtrecht

Het toezicht op de financiële sector is streng. Voor een financiële onderneming is het dus belangrijk om de interne bedrijfsvoering correct en compliant in te richten. Uitgebreide en actuele kennis van financiële wet- en regelgeving is daarbij belangrijk, want deze wetten en regels worden vaak aangepast. De gespecialiseerde en ervaren advocaten in het financieel recht adviseren u graag met betrekking tot vragen over de regulering van uw huidige of toekomstige business en over vragen in het kader van het doorlopend toezicht. Ook adviseren zij u graag over de toezichtrechtelijke aandachtspunten als u van plan bent een financiële onderneming te kopen of verkopen.

Vergunningsaanvragen

Het team adviseert en biedt begeleiding bij vergunningsaanvragen bij de toezichthouders AFM en DNB. Dit omvat advies over de interne documentatie van de onderneming, de cliëntdocumentatie, de onboarding en KYC-procedures en begeleiding bij de gesprekken met de toezichthouder over de vergunning en de personentoetsingen.

Expertise

 • Nationale financiële wet- en regelgeving;
 • Europese financiële wet- en regelgeving;
 • Doorlopend toezicht (Wft, Wwft, AIFMD, PSD2, MiFID2, IFR/IFD etc.);
 • Vergunningsaanvragen bij financiële toezichthouders (AFM, DNB).

Wat onze klanten zeggen

"Always on time and pro-active communicators, they always create a clear roadmap of the process and update us along the way."
Legal 500 2021
decorative image

Banking & Finance - Lending

Het team

Heeft u als leninggever advies nodig over uw financieringsdocumentatie en zekerhedenpakket? Of zoekt u hoogwaardige begeleiding bij het financieren van uw acquisitie van een onderneming of van vastgoed? De banking advocaten van Lexence helpen u om de transactie succesvol af te ronden. Ons gespecialiseerde team adviseert nationale en internationale banken, loan funds en financiers bij het bewaken van hun positie en risico’s. Ook adviseert het team allerlei typen leningnemers bij het aantrekken van financiering en het bedingen van de optimale voorwaarden.

Wat we doen

Financiering en zekerheden

Als een financier en leningnemer een transactie aan willen gaan, dan is het primaire belang van alle partijen om die transactie snel en soepel af te ronden. Het team advocaten van Lexence speelt daar pragmatisch op in: het closen van de transactie staat voorop. Tijdens het documenteren van de transactie bewaken de betrokken advocaten en notarissen natuurlijk wel uw belang. Het zekerhedenpakket moet voor de financier op orde zijn, en voor de leningnemer mogen de voorwaarden niet onredelijk bezwarend zijn. Hierbij houdt het team het grotere plaatje in het oog, een financiering is immers een langdurige relatie tussen de betrokken partijen. Het team denkt pro-actief met de partijen mee om realistische en duurzame oplossingen te zoeken.

Legal opinions

Het team geeft regelmatig legal opinions af over Nederlandse vennootschappen en documentatie die beheerst wordt door Nederlands recht. Dit betreft zowel capacity als enforceability opinions of een combinatie daarvan. Het team geeft deze opinion letters in (inter)nationale financieringstransacties en bij andere typen transacties waarin een buitenlandse partij dit vereist.

Expertise

 • Financierings- en zekerhedendocumentatie (LMA of algemene kredietvoorwaarden);
 • Acquisitie financiering;
 • Vastgoed financiering (ontwikkeling, aankoop en exploitatie);
 • Corporate financiering (leverage based, asset-backed, factoring en leasing);
 • Vestiging en uitwinning van zekerheden (hypotheek- en pandrecht en persoonlijke zekerheden);
 • Garanties, borgtocht, hoofdelijkheid;
 • Herstructurering;
 • Legal opinions;
 • Advisering bij kredietopzegging.

Wat onze klanten zeggen

"Charles Destrée and Bas Zandvliet are hands-on, down to earth and easy to deal with."
Legal 500 2020
Heeft u vragen over Banking & Finance? Neem contact met ons op

Vacatures

Onze banking & finance vacatures