Wonen in Amsterdam: van krotten in de Jordaan tot stadspaleizen op de grachten
In deze aflevering van Amsterdamse Handelsgeest gaan architect en schrijver Frank Smit en huurrechtadvocaat Marieke van Schie met elkaar in gesprek over de ontwikkeling van wonen in Amsterdam. Tijdens het interview worden niet alleen de historische aspecten van de Woningwet besproken, maar ook de invloed van hedendaagse wetgeving zoals de Wet betaalbare huur.
In deze aflevering van Amsterdamse Handelsgeest gaan architect en schrijver Frank Smit en huurrechtadvocaat Marieke van Schie met elkaar in gesprek over de ontwikkeling van wonen in Amsterdam. Het gesprek begint bij de erbarmelijke omstandigheden in de 19e eeuw, waar gezinnen van acht mensen vaak op slechts 20 vierkante meter leefden, zonder schoon water of riolering. Dit leidde uiteindelijk tot de invoering van de Woningwet in 1901, die een cruciale rol speelde in het verbeteren van de leefomstandigheden in de stad.
Tijdens het gesprek worden niet alleen de historische aspecten van de Woningwet besproken, maar ook de invloed van hedendaagse wetgeving zoals de Wet betaalbare huur. Hoe hebben deze juridische stappen het wonen in Amsterdam veranderd, en welke uitdagingen liggen er nog voor de stad? Het gesprek biedt inzicht in de balans tussen historische lessen en de hedendaagse toepassing van huurrecht in een stad die altijd in beweging is.
"Er was een groot verschil tussen rijk en arm. Terwijl de arbeiders in wijken als de Jordaan woonden, trok de rijkere bevolking weg uit het centrum, weg van de stinkende grachten, naar wijken zoals de Vondelbuurt en de Plantage. "
![](https://www.lexence.com/wp-content/uploads/2024/11/Amsterdam-in-1842-1024x731.png )
Luister in jouw podcast app
Deze aflevering is ook te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, en andere populaire podcastplatforms.