nl/en
Blogreeks Wkb ⸱ 09-01-2025

Kwaliteitsborging een jaar na de inwerkingtreding van de Wkb, wat is de stand van zaken?

Op 10 december 2024 verscheen een kamerbrief over de stand van zaken van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De Wkb trad op 1 januari 2024 in werking en daarmee werd het stelsel van de kwaliteitsborging geïntroduceerd. De toetsing van aangewezen bouwwerken aan de bouwtechnische eisen is daarmee verplaatst van de gemeente naar een private partij: de kwaliteitsborger. Het doel was en is om uiteindelijk alle bouwwerken gefaseerd onder de werking van de kwaliteitsborging te brengen. Wat is hier anno 2025 van terecht gekomen?

Lees hieronder de hele blog.

Nieuwbouw in de gevolgklasse 1

Nieuwe bouwwerken in de gevolgklasse 1 vielen per direct al onder de kwaliteitsborging. In artikel 2.17 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is een lijst opgenomen met de bouwwerken die vallen onder de gevolgklasse 1. Het gaat dan om de “simpele” bouwwerken die geen monumentale status hebben, waarvoor geen gebruiksmelding moet worden gedaan, waar geen gelijkwaardige maatregelen worden toegepast en/of waar geen vergunningplichtige milieubelastende activiteiten (zullen) worden verricht. Voorbeelden van dergelijke bouwwerken zijn de grondgebonden eengezinswoningen of kleinere bedrijfspanden. Een overzicht van alle bouwwerken hieronder vallen vindt u in ons eerdere blogbericht hieromtrent.

Verbouwactiviteiten (2 x) uitgesteld

Verbouwactiviteiten vallen nog niet onder het stelsel van de kwaliteitsborging (art. 2.17 lid 4 Bbl). Er is dus een “knip” aangebracht tussen nieuwbouw en verbouw in de gevolgklasse 1.

De knip werd eigenlijk niet noodzakelijk geacht, omdat er voldoende kwaliteitsborgers beschikbaar zijn en gemeenten ook de voorkeur gaven voor een volledige inwerkingtreding. Uit de kamerbrief van 11 september 2023 blijkt dat de (toenmalig) minister De Jonge de invoering voor verbouw toch heeft uitgesteld, omdat Bouwend Nederland vond dat een latere inwerkingtreding voor verbouwing naar verwachting zou zorgen voor een zachtere landing voor de kleinere aannemers en meer ruimte zou bieden voor het oplossen van kinderziektes bij gemeenten. Besloten werd daarom de invoering van kwaliteitsborging bij verbouwactiviteiten op te schorten met 6 maanden – dus tot 1 juli 2024.

De beoogde datum van 1 juli 2024 is daarna uitgesteld naar 1 januari 2025. In een brief van 26 oktober 2023 gaf de minister aan dat bij mkb-aannemers zorgen bestonden over de uitvoerbaarheid van de Wkb. Toegezegd werd daarom in juni 2024 de onderzoeksresultaten van de invoeringstoets te presenteren en de inwerkingtreding van de verbouwactiviteiten hieraan te koppelen.

In een brief van 6 juni 2024 heeft toenmalig minister De Jonge aangegeven “alles overwegende” de inwerkingtreding van de Wkb voor verbouwactiviteiten nog eens uit te stellen. Verbouwactiviteiten zijn per 1 januari dus niet onder het stelsel van de kwaliteitsborging gekomen. Er is namelijk geen integraal zicht op de effecten van verbouwactiviteiten, mede omdat er nog niet mee is geoefend. In december 2024 zou zijn geoefend met de verbouw en kon een besluit worden genomen over de mogelijke invoering van verbouwactiviteiten onder het stelsel van de kwaliteitsborging.

Op 10 december 2024 is echter besloten de verbouwactiviteiten opnieuw niet onder het stelsel van de kwaliteitsborging te brengen. Een belangrijk argument daarvoor is dat de kosten van de kwaliteitsborging hoog zijn en niet in verhouding lijken te staan tot wat vooraf als uitgangspunt van de Wkb is bepaald: een toename van de kwaliteit tegen aanvaardbare kosten. Die kosten zitten vooral in het feit dat toepassing van de kwaliteitsborging meer inspanning vergt en dus meer tijd kost. De minister wil de komende tijd daarom nog beoordelen of het mogelijk is de kwaliteitsborging bij verbouw te vereenvoudigen. Hierover zal komende zomer, tegelijk met de resultaten van de monitoring Wkb, meer informatie beschikbaar komen.

De verbouwactiviteiten vallen vooralsnog dus nog niet onder de kwaliteitsborging en artikel 2.17 lid 4 Bbl blijft van toepassing. Voor de bouwwerken die vallen onder de gevolgklassen 2 en 3 geldt dat die nog altijd buiten het stelsel van de kwaliteitsborging vallen. De Wkb zal eerst worden geëvalueerd, waarna zal worden bekeken of gevolgklassen 2 en 3 onder het stelsel gebracht kunnen worden.

Aantal projecten onder de kwaliteitsborging

Een groot aantal bouwprojecten dat in 2024 is gestart, viel nog onder het overgangsrecht en is onder het oude recht door de gemeente beoordeeld. Uit een onderzoek dat Arcadis heeft verricht naar de eerste maanden, bleek dat er in de periode januari tot en met april 2024 slechts 17 projecten zijn gestart onder het stelsel van de kwaliteitsborging. De projecten waren bovendien recent gestart, zodat alleen ervaring was met de voorbereiding van de kwaliteitsborging (risicoanalyse en opstellen borgingsplan) en de bouwmelding (kamerbrief 6 juni 2024).

Voor de verbouwprojecten is het stimuleringsprogramma proefprojecten (STIPP) opgezet. Doel van dit programma is om ervaring op te kunnen doen met verbouwprojecten onder de kwaliteitsborging. Projecten die onder de vergunningplicht vallen, worden onder de STIPP uitgevoerd alsof de kwaliteitsborging al van toepassing zou zijn. Tot 1 november 2024 is voor 541 projecten een financiële bijdrage aangevraagd. De VNG heeft bovendien informatie verzameld van 224 respondenten. Meer informatie over de ervaringen met verbouwprojecten onder de kwaliteitsborging zal vermoedelijk dan in de zomer van 2025 komen, op basis waarvan zal worden besloten om verbouwprojecten al dan niet onder de kwaliteitsborging te brengen. Zodra daarover meer duidelijkheid ontstaat zullen wij daar uiteraard weer berichten in onze blogreeks.

Heeft u naar aanleiding van dit blogbericht of meer in het algemeen over de Wkb vragen? Neem dan gerust contact op met p.ozturk@lexence.com.

 

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op:

Kantoornieuws ⸱ 16-01-2025
Lexence eindigt op de zevende plek in de League Tables 2024
Recente zaak ⸱ 13-01-2025
Lexence heeft Practical bijgestaan bij de overname van Total Outsource & Compliance B.V.
Blogreeks Wkb ⸱ 09-01-2025
Kwaliteitsborging een jaar na de inwerkingtreding van de Wkb, wat is de stand van zaken?
Whitepaper ⸱ 07-01-2025
Een overzicht van het Nederlands Arbeidsrecht | Voor buitenlandse ondernemingen en expats
Blogreeks Amsterdamse Handelsgeest ⸱ 06-01-2025
De Evolutie van Erfpacht in Amsterdam: Van tijdelijk naar eeuwigdurend
Kantoornieuws ⸱ 02-01-2025
Lexence benoemt Ellen als nieuwe partner
Blogreeks Amsterdamse Handelsgeest ⸱ 23-12-2024
Huurrecht in Amsterdam: Van woningwet tot betaalbare huur
Publicatie ⸱ 20-12-2024
Werknemers- en managementparticipaties: Een strategisch instrument voor General Counsels
Recente zaak ⸱ 18-12-2024
Lexence heeft Groupe LT geadviseerd bij hun overname van Van Rens B.V. van Strukton Groep.
Podcast Amsterdamse Handelsgeest - Van de Gouden Eeuw tot Nu ⸱ 16-12-2024
Wonen in Amsterdam: Van Historische Woningwet tot Hedendaagse Uitdagingen
Recente zaak ⸱ 13-12-2024
Lexence heeft Antea geadviseerd bij de verkoop van Gouweloos
Blogreeks Wkb ⸱ 11-12-2024
Nieuwe wettelijke regeling waarschuwingsplicht voor aannemers
Infosheet ⸱ 25-11-2024
Inzicht in de positie van ZZP’ers: Handhaving door de Belastingdienst per 1 januari 2025 en status concept wetsvoorstel VBAR
Kantoornieuws ⸱ 22-11-2024
Waarschuwing: Phishingmail in omloop namens ons kantoor
Recente zaak ⸱ 19-11-2024
Lexence heeft uPATCH geadviseerd bij de investering van INZET in uPATCH
Alle berichten