Inwerkingtreding wijzigingen
De Wkb gaat in per 1 januari 2024 en omvat zowel privaatrechtelijke als publiekrechtelijke wijzigingen.
Publiekrechtelijke wijzigingen
Belangrijk is dat de Wkb niet direct voor alle bouwwerken geldt. Tegelijk met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024, zal de Wkb namelijk gefaseerd worden ingevoerd:
- Vanaf 1 januari 2024: voor nieuwbouwplannen in de gevolgklasse 1 (weinig risicovolle bouwwerken)
- Vanaf 1 juli 2024: voor verbouwplannen in de gevolgklasse 1 (weinig risicovolle bouwwerken)
- Vanaf (op zijn vroegst) 2029: voor alle bouwplannen.
Publiekrechtelijk is de kwaliteitsborging opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Voor de verschillende blogs die zijn geschreven over de Omgevingswet verwijzen wij naar deze link.
De formele vereisten staan in het Bbl. Zo worden in artikel 2.17 van het Bbl de bouwwerken genoemd die vallen onder gevolgklasse 1 en waar het stelsel van de kwaliteitsborging vooralsnog voor geldt. Hieronder vallen bijvoorbeeld woningen (niet zijnde woongebouwen) of eenvoudige bedrijfsgebouwen. Hoe groter de gevolgen zijn als er iets misgaat, des te hoger de gevolgklasse. Let wel op dat bepaalde bouwwerken worden uitgezonderd van het stelsel van de kwaliteitsborging, bijvoorbeeld als het gaat om een (voorbeschermd) monument. Uiteindelijk zal 3 jaar na de inwerkingtreding van de wet een wetsevaluatie volgen waarin conclusies getrokken zullen worden over de werking van de kwaliteitsborging. Voor de overige gevolgklassen 2 en 3 zal de kwaliteitsborging daarna gelden, op zijn vroegst vijf jaar na de inwerkingtreding van gevolgklasse 1 en niet eerder dan 2029.
Privaatrechtelijke wijzigingen
Voor wat betreft de privaatrechtelijke wijzigingen geldt het volgende. De Wkb is van toepassing op aanneming van bouwwerken (hierover meer in een volgende blog) en behelst grofweg 5 wijzigingen. Het moment waarop deze wijziging van toepassing worden komt hierna kort aan de orde.
De waarschuwingsplicht ex artikel 7:754 lid 2 BW is direct van toepassing per 1 januari 2024 en geldt ook voor bestaande overeenkomsten c.q. werken die al in uitvoering zijn. De wijzigingen met betrekking tot de aansprakelijkheid van de aannemer na oplevering en de op de aannemer rustende verplichting om een opleverdossier te overhandigen zijn van toepassing op overeenkomsten die op of na 1 januari 2024 worden gesloten. Hetzelfde geldt voor de twee wijzigingen die alleen van toepassing zijn op overeenkomsten met consument-opdrachtgevers, te weten de informatieplicht van de aannemer met betrekking tot financiële zekerheid en de wijzigingen met betrekking tot de ‘5%-regeling’; ook daar is het moment van sluiten van de overeenkomst bepalend.
In een schema leidt dat tot het volgende beeld:
Blogreeks
De komende periode zullen wij u via een blogreeks nader informeren over de Wkb. Onder meer de volgende vragen zullen dan worden beantwoord:
- Welke bouwwerken worden gereguleerd onder de Wkb?
- Vallen mijn bouwwerken onder het overgangsrecht?
- Wie is de kwaliteitsborger en waar moet hij aan voldoen?
- Welke perikelen spelen er rondom de kwaliteitsborger?
- Wat zijn de aandachtspunten in de verhouding tussen de aannemer en de kwaliteitsborger?
- Wat behelzen de privaatrechtelijke wijzigingen precies?
- Kan in de aannemingsovereenkomst worden afgeweken van de nieuwe privaatrechtelijke regelingen en zo ja, is dat raadzaam?
Heeft u zelf een vraag die u graag behandeld ziet in de blogreeks? Stuurt u dan een e-mail naar h.goedegebure@lexence.com en/of p.ozturk@lexence.com. Wij zullen uw vraag dan beantwoorden middels een blog of op via een FAQ-rubriek op deze website.