nl/en
Whitepaper

Whitepaper label C verplichting kantoorgebouwen

18 oktober 2022 – Per 1 januari 2023 geldt de verplichting dat kantoren een energielabel C of beter moeten hebben. De schattingen zijn dat een groot gedeelte van het kantorenbestand nog niet aan deze verplichting voldoet. Inmiddels zijn er richtlijnen bekend gemaakt waaruit volgt op welke wijze gemeenten deze verplichting zouden moeten gaan handhaven. Volgens deze richtlijnen zullen de eerste vooraankondigingen van handhaving nog dit jaar worden verstuurd door gemeenten. Hoewel volgens de richtlijnen niet onmiddellijk overgegaan zal worden tot sluiting van het kantoorgebouw, kan dat wel het uiteindelijke gevolg zijn van de handhaving van de label C verplichting. In deze whitepaper legt Vincent Boumans. uit wat het is en waar u op moet letten.

Lees hier de whitepaper.

Heeft u vragen over de energielabel C verplichting of de mogelijke gevolgen van deze regeling voor uw vastgoed of bent u aangeschreven in verband met deze label C verplichting? Neem dan gerust contact op met Vincent Boumans.

Expertise

Huurrecht

Vincent

Boumans

Inleiding

Per 1 januari 2023 is in het Bouwbesluit 2012 opgenomen dat gebouwen met een kantoorfunctie niet gebruikt mogen worden als deze niet beschikken over een energielabel C of beter. De uiteindelijke consequentie kan zijn dat het kantoorgebouw dus niet meer gebruikt mag worden als kantoor. Hoewel deze verplichting al langere tijd bekend is, blijkt dat naar schatting meer dan 50% van de kantoorgebouwen nog geen geregistreerd energielabel heeft of een energielabel heeft van D of slechter. De helft van de kantoren voldoet dus niet aan deze wettelijke verplichting die ingaat over iets meer dan 2 maanden. Wellicht dat bij partijen de verwachting is dat het met de handhaving wel los zal lopen. Echter, recent zijn er richtlijnen en handvatten bekend gemaakt aan gemeenten op welke manier zij de handhaving moeten aanpakken. Hieruit blijkt dat de handhaving toch serieus wordt aangepakt door de overheid. Een groot aantal eigenaren en huurders van kantoren in Nederland kunnen derhalve geconfronteerd worden met handhaving.

Lees hier de hele whitepaper.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op:

decorative image