Recente zaak

Vlietjonge Staalhandel verstevigt positie in de markt met overname staal-activiteiten van Vandeloo

27 mei 2016 – ​Vlietjonge Staalhandel heeft per 17 mei 2016 de staalhandel-activiteiten van staal- en draadhandel Joseph van de Loo BV (Vandeloo) overgenomen. De overname door Vlietjonge, opgericht in 1751 en in 2012 door het eigen management en investeringsmaatschappij Standard Investment gekocht van Tata Steel, past in de ambitieuze groeistrategie van de in Nieuwegein gevestigde staalhandel. Vlietjonge heeft er voor gekozen om Vandeloo vooralsnog onder de bestaande naam te laten opereren, om zo continuïteit voor de klanten te borgen. Het in 1845 opgerichte Vandeloo zal actief blijven in de handel van draad- en afrasteringsproducten, de andere pijler van het bedrijf. Lexence adviseerde Vlietjonge Staalhandel bij de koop.

Expertise

Ondernemingsrecht

Pieter

van Dijk

Heleen

Kleinjan

Consolidatie staalmarkt
Arthur Janssen, algemeen directeur van Vlietjonge: “De staalmarkt is zeer in beweging. Wij hebben daar op ingespeeld door ons de afgelopen vier jaar te onderscheiden met een breed assortiment en een grote voorraad constructiestaal, gecombineerd met specialistische know-how op gebied van snijwerk en staal op maat. Dat is uniek in Nederland.” Vlietjonge realiseert met 73 medewerkers een omzet van circa 40 miljoen euro. Na de overname van Vandeloo behoort Vlietjonge tot de grotere partijen in Nederland in haar segment. Volgens Janssen moet de overname van de staalactiviteiten van Vandeloo worden gezien in het licht van een consolidatie van de markt: “Kwaliteit, klantgerichtheid en schaalvoordeel maken het verschil. Wij hebben sinds onze verzelfstandiging in 2012 met Vlietjonge laten zien dat onze benadering van de markt werkt. We zochten al langer naar een manier om onze activiteiten uit te breiden en waren daarom zeer verheugd toen de gelegenheid zich aandiende om Vandeloo over te nemen. Het bedrijf heeft net als wij een goede naam, een lange geschiedenis en een trouw en hoogwaardig klantenbestand. Wij vullen dit aan met ons unieke assortiment, de vele, in huis uitgevoerde mechanische bewerkingen en de klantgerichtheid van Vlietjonge.”

Draadhandel
Vandeloo wil zich in de toekomst geheel richten op de draadhandel. Arjan Pols, algemeen directeur van Vandeloo: “We zijn actief in een moeilijke en snel veranderende markt. Daar hoort focus en een heldere strategie bij. Door het afstoten van de staalactiviteiten kan Vandeloo de sterke positie die het nu heeft in de markt voor draad- en afrasteringsproducten verder ontwikkelen. Wij zijn overtuigd in Vlietjonge een solide partij te hebben gevonden waarmee de dienstverlening aan onze klanten gehandhaafd blijft. Bovendien zijn we blij dat de activiteiten zullen worden voortgezet onder de huidige naam met hetzelfde commerciële elan.”

Groei
Standard Investment, sinds 2012 samen met de directie grootaandeelhouder van Vlietjonge Staalhandel, was actief betrokken bij de overname. Volgens Herbert Schilperoord van de in Amsterdam gevestigde investeringsmaatschappij past dit in de filosofie van het bedrijf: “Standard Investment richt zich op het midden- en kleinbedrijf in Nederland en België. Wij geloven in een zeer directe operationele betrokkenheid, zodat we onze expertise en ervaring, onder ander met het overnemen en integreren van bedrijven, optimaal in kunnen zetten bij de bedrijven waar wij in participeren.”

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op: