nl/en
Recente zaak ⸱ 06-04-2021

Lexence heeft Roamler B.V. bijgestaan bij de acquisitie van Datlinq B.V.

6 april 2021 – Lexence heeft Roamler B.V. bijgestaan bij de acquisitie van Datlinq B.V. Datlinq is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in foodservice en foodretail data. De bedrijven bundelen de krachten op het gebied van dataverzameling, het creëren van inzichten en crowd-based activaties in winkels. Voor de eerste keer hebben merken de mogelijkheid om volledig te automatiseren en realtime inzicht te krijgen in hun verkoop- en marketingactiviteiten in de out-of-home- en retailmarkt.

Roamler, Europese leider in crowd-supported bedrijfsoplossingen, werd bijna 10 jaar geleden door Nederlandse ondernemers opgericht. Het bedrijf heeft een leidende positie in de retail verworven en bedient klanten als Unilever, P&G en Red Bull met een community van mobiele gebruikers die geld verdienen met het uitvoeren van taken in winkels. Vorig jaar ontving het bedrijf een investering van 20 miljoen euro om haar activiteiten verder uit te breiden en behoorde het, ondanks de pandemie, tot de drie snelst groeiende scale-ups in Europa. Die investering maakte het mogelijk voor Roamler om Datlinq te kopen.

Met deze strategische overname wil het bedrijf haar waardepropositie voor FMCG’s en CPG’s verder uitbreiden en biedt het de mogelijkheid de markt volledig data-driven te benaderen, ook Out-Of-Home. Voor Datlinq betekent het een kans om haar dienstenaanbod verder te verrijken en activiteiten naar meer Europese landen uit te breiden. Datlinq behoudt haar eigen identiteit en CEO Marco van den Ouden blijft aan het roer.

De ‘Out-Of-Home uitdaging’ overwinnen

Out-Of-Home is een extreem vluchtig kanaal, waarbij gemiddeld 35% van de locaties elke twaalf maanden verandert als gevolg van openingen, sluitingen en concept-wijzigingen. Weten waar je heen moet en wat je in elk verkooppunt moet doen, is het ultieme doel voor elk merk om de efficiëntie en ROI te maximaliseren. “Dankzij onze actuele CRM-gegevens, ondersteund door Ai-gedreven targeting, kunnen we merken helpen daar te investeren, waar hun producten relevant zijn voor de consument,” zegt Marco van den Ouden, CEO van Datlinq.

Vaak is alleen het monitoren van het retailkanaal al een uitdaging voor fabrikanten. Het bijhouden van de controle over hoe de marketing van producten in winkels, horeca en uitgaansgelegenheden wordt uitgevoerd, komt daar dan nog bij. Tegelijkertijd hebben deze merken te maken met constante druk op de budgetten en, recentelijk, als gevolg van COVID-maatregelen, beperkingen bij het bereiken van fysieke afzetmogelijkheden door hun team dat dit normaliter doet. Het vermogen om te weten wat er in de winkel gebeurt op het gebied van productbeschikbaarheid, zichtbaarheid en verkoop, is een concurrentievoordeel voor consumentenmerken.

Jeroen ten Haave, CEO van Roamler: “Merken moeten de ROI van hun fieldmarketing activiteiten maximaliseren en ervoor zorgen dat elk bezoek een hit wordt. Met de overname van Datlinq kunnen we helpen groei te stimuleren, ook in OOH. Dit doen we door middel van data-gedreven verkoop en marketingstrategieën die voldoen aan de behoeften van consumenten, precies waar ze zijn.”

Een unieke combinatie van data, AI en flexibele mogelijkheden

Datlinq heeft in de loop van de jaren een van de grootste databases van OOH-locaties in Europa opgebouwd, dankzij een combinatie van gegevens die afkomstig zijn van verschillende bronnen, waaronder check-ins en recensies van consumentenDeze gegevens worden nu verrijkt met miljoenen offline inzichten, afkomstig van de Roamler-community in heel Europa.

Online kennis samenvoegen met offline bruikbaarheid en grotere footprint

Door de krachten te bundelen zijn de twee Nederlandse bedrijven niet alleen in staat fabrikanten te helpen bij het introduceren van hun merken op de juiste locaties, maar kunnen ze dankzij Roamler ook FMCG’s in staat stellen om te volgen hoe hun producten, op iedere locatie, aangeboden worden aan consumenten.

Uitbreiden naar Europa

Door het samenvoegen van hun technologie en expertise maken Roamler en Datlinq de belofte aan merken in heel Europa waar om hun route naar OOH in de markt te optimaliseren en daarnaast de efficiëntie te verbeteren door prestatiegerichte outsourcing. Hoewel beide bedrijven al premium merken bedienen in de meest strategische markten in Europa, streven ze er samen naar om hun activiteiten en footprint nog verder uit te breiden.

Over Roamler

Roamler, opgericht in 2011, biedt bedrijven B2B crowd-supported oplossingen en beantwoordt de vraag van bedrijven naar efficiëntie met wijdverspreide, on-demand professionals. Deze ‘Roamlers’ worden gerekruteerd en georganiseerd op basis van hun vaardigheden, ervaring en locatie, en vervolgens gekoppeld aan ‘taken’. Dit helpt bedrijven om hun flexibiliteit te vergroten en stelt zelfstandige professionals in staat om toegang te krijgen tot een breder scala aan mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei.

Roamler is de Europese leider in crowdsourced fieldmarketingactiviteiten en voert taken uit voor de grootste FMCG-fabrikanten, consumentenmerken, PCG’s en winkelketens. Met het merk Roamler Tech, dat in 2016 werd gelanceerd, is Roamler ook het eerste Europese bedrijf dat crowdsourcing toepast op B2B in- en around-home installaties, uitgevoerd door een crowd van onafhankelijke, gecertificeerde professionals. In 2018 is Roamler Care gelanceerd, het eerste project dat gebruikmaakt van de kracht van wijdverspreide professionele zorgverleners om de flexibiliteit en efficiëntie in de thuis- en gezondheidszorg te verhogen.

Roamler werkt voor de grootste FMCG-retailers waaronder Unilever, Procter & Gamble en Red Bull. Ook worden technische installaties, service en reparaties aan huis uitgevoerd, voor klanten als Eneco, Ring en ANWB, met een community van onafhankelijke, zelfstandige installateurs.

Over Datlinq

Datlinq heeft meer dan drie miljoen Europese verkooppunten in hun online database. Met behulp van een verscheidenheid aan (online) bronnen en een in-house data science team worden de data continu geactualiseerd en uitgebreid. Klanten hebben toegang tot de meest actuele CRM-data om de vele openingen, sluitingen en uitgebreide verkooppunten-profielen bij te houden voor verkoop- en marketingdoeleinden. Een uniek onderdeel is het aanbevelingsplatform die vergelijkbare prospects vindt en targeting op het volgende niveau biedt, op basis van Ai. Het resultaat is een datagedreven verkoopaanpak die zorgt voor een snellere en kostenefficiënte omzetgroei.

Om besluitvorming en uitvoering te ondersteunen, biedt Datlinq ook een breed portfolio met diverse inzichten en Salesmapp, de Field Sales App voor het salesteam dat in het veld actief is. Met Datlinq’s oplossingen krijgen merken direct inzicht in hun markt en toegang tot trends en relevante outlets. Klanten worden begeleid in een data gedreven aanpak die resulteert in meer verkopen in meer outlets. Klanten zijn bedrijven als Unilever, Swinkels Family Brewers, Red Bull, Coca-Cola, Kraft-Heinz, Texels bier, FrieslandCampina, Duvel en Ad van Geloven.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op:

Blogreeks Managementparticipatie ⸱ 05-06-2024
Werknemers- en managementparticipaties: the way to go (deel 5)
Blogreeks ⸱ 05-06-2024
Wereldmilieudag: een plek voor de natuur aan de onderhandelingstafel?
Blog ⸱ 04-06-2024
Morele verantwoordelijkheid in bedrijven: werknemersprivacy vanuit een juridisch perspectief
Interview ⸱ 31-05-2024
Advocaten Jan-willem Raadgever en Michiel de Wit in gesprek met VG Visie
Recente zaak ⸱ 22-05-2024
Lexence heeft Heineken geadviseerd bij het investeren in een minderheidsbelang in de Amsterdamse drankproducent Stëlz
Recente zaak ⸱ 16-05-2024
Lexence heeft IceLake Capital geadviseerd bij de overname van D. van der Steen.
Recente zaak ⸱ 13-05-2024
Lexence heeft Nuts Groep B.V. geadviseerd bij de overnames van De Energiebespaarders B.V. en Building Blocks Energy B.V.
Blogreeks Managementparticipatie ⸱ 13-05-2024
Werknemers- en managementparticipaties: the way to go (deel 4)
Whitepaper ⸱ 07-05-2024
Juridische aspecten van een cao
Blogreeks Managementparticipatie ⸱ 29-04-2024
Werknemers- en managementparticipaties: the way to go (deel 3)
Podcast ⸱ 26-04-2024
Het is opvallend hoeveel logistiek dienstverleners worden overgenomen in Nederland
Blog ⸱ 25-04-2024
De CSDDD is een feit
Recente zaak ⸱ 24-04-2024
Lexence heeft Expandable Healthcare B.V. geadviseerd bij de fusie met JMP Medical
Blogreeks Managementparticipatie ⸱ 15-04-2024
Werknemers- en managementparticipaties: the way to go (deel 2)
Blog ⸱ 10-04-2024
Nieuw btw vastgoedbesluit, wat verandert er per 1 januari 2025?
Alle berichten