Je werkt inmiddels al bijna tien jaar bij Lexence binnen de transactiepraktijk. Wat trok je oorspronkelijk aan in het ondernemingsrecht? En hoe heb je uiteindelijk gekozen voor de transactiepraktijk?
Vanaf het begin van mijn studie had het ondernemingsrecht mijn interesse, voornamelijk vanwege de combinatie van juridische vraagstukken en economische aspecten. Het bijstaan van ondernemingen, de complexiteit van bedrijfsstructuren en de continue interactie tussen recht en bedrijfsvoering spraken en spreken me erg aan.
Tijdens mijn studie heb ik diverse ondernemingsrechtelijke studentstages gelopen bij grote kantoren op de Zuidas. Al snel kwam ik er tijdens de studentstages achter dat de transactiepraktijk mij het meest aanspreekt omdat er zoveel disciplines in de transactiepraktijk samenkomen. Uiteraard het juridische maar je moet cijfermatig ook wel enigszins onderlegd zijn. We moeten namelijk de vertaalslag maken naar de transactiedocumentatie. Daarnaast is een belangrijk onderdeel van ons werk ook het procesmanagement, zorgen dat alle partijen weten wat van ze wordt verwacht, dat alles op tijd wordt aangeleverd etc. Het met elkaar toewerken naar een closing, het daadwerkelijk finaliseren van de transactie, met een voor de klant goed resultaat geeft elke keer weer veel voldoening. Maar na de keuze voor transacties moest ik nog een keuze maken voor een kantoor.
Waarom heb je destijds voor Lexence gekozen?
Tijdens mijn stages was ik erachter gekomen dat ik graag wilde werken in de transactiepraktijk maar ik wilde niet deel uitmaken van een team van twintig man op een transactie. Ik wilde direct betrokken zijn en veel klantcontact hebben. Als student heb ik deelgenomen aan een kantoorbezoek aan Lexence. Direct viel me de open, persoonlijke en goede sfeer op kantoor op. Door de gesprekken met verschillende mensen van de transactiepraktijk kwam ik erachter dat de werkwijze echt anders is dan bij andere kantoren. Waar ik naar op zoek was kon Lexence bieden: het werken in kleine teams, direct veel klantcontact, geen eindeloze memo’s maar, waar mogelijk, pragmatisch advies en het kunnen werken aan toonaangevende transacties voor een mooie poule aan klanten.
Hoe belangrijk is relatiemanagement binnen de transactiepraktijk?
Relatiemanagement is absoluut cruciaal. Je kan je onderscheiden op het gebied van juridische kennis maar in alle eerlijkheid, die juridische kennis kan de klant bij diverse kantoren opdoen. Uiteraard is de juridische kennis de basis en moet de juridische kennis en het advies van hoge kwaliteit zijn maar je onderscheidt je als advocaat in de transactiepraktijk pas echt door je vermogen om sterke, vertrouwelijke relaties op te bouwen en te onderhouden. Dat geldt niet alleen voor relaties met de klant maar voor relaties met alle betrokken partijen, de wederpartijen maar ook de adviseurs van de wederpartijen. Het leukste is om jarenlang een klant te mogen bedienen, daardoor verschillende fasen van de onderneming van de klant mee te mogen maken en een persoonlijke band op te bouwen.