Publicatie

Mediation: een effectieve oplossing tussen partijen in tijden van crisis

14 mei 2020 – Door de ongekende impact van de coronacrisis worden veel bedrijven met financiële uitdagingen geconfronteerd. Hierdoor kan de relatie met leveranciers, de bank, aandeelhouders en personeel onder druk komen te staan. Als dit leidt tot een conflict, dan wil je dit als onderneming zo snel mogelijk oplossen en het liefst op een constructieve manier. Niet alleen omdat een conflict onnodig veel tijd en geld kost, maar ook omdat je nu en in de toekomst afhankelijk bent van dezelfde financier, leverancier, medewerkers of verhuurder, die je nu door de omstandigheden niet kunt betalen.

Expertise

Ondernemingsrecht

Een gang naar de rechter biedt deze snelle oplossing over het algemeen niet. Voordat de rechter een uitspraak doet ben je al snel een jaar verder. Ondertussen kunnen partijen niet verder en verslechteren de onderlinge verhoudingen vaak.

Hoe werkt mediation

Bij mediation ga je niet de strijd met elkaar aan, maar probeer je onder begeleiding van een onafhankelijke mediator samen een oplossing te zoeken, waar alle partijen zich in kunnen vinden. Een gemiddelde mediation bestaat uit 3 tot 5 sessies van 2 uur voordat het conflict is opgelost. Dat is heel wat sneller dan een juridische procedure.

Maar belangrijker nog dan een snelle oplossing, is dat alle partijen betrokken zijn bij het zoeken naar een oplossing. Je bent niet afhankelijk van een rechter die gebonden is aan het recht, maar je bepaalt gezamenlijk wat het beste is voor alle partijen. Het onderlinge begrip voor de situatie biedt ruimte voor oplossingen die een rechter niet kan bieden.

Win-win

Partijen gaan bij een mediation op zoek naar een win-win situatie. In plaats van het conflict of geschil verder te laten escaleren, wordt er gekeken naar wat de partijen bindt en welke oplossing voor beide partijen het meeste oplevert. Er wordt niet te lang stilgestaan bij het verleden, maar juist gezocht naar een oplossing voor de toekomstige samenwerking.

Ondervindt u ook problemen waar u graag met uw vertrouwde partners uit wilt komen? Wij helpen u graag om de weg die u hierin kunt bewandelen door te spreken.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op: