nl/en
Blog ⸱ 11-03-2024

Illegale onderverhuur: 5 aandachtspunten voor eigenaren van huurwoningen

Bent u als vastgoedeigenaar en verhuurder op de hoogte van de problematiek rond illegale onderverhuur en de recente veranderingen en juridische valkuilen? Dit zijn voor u de belangrijkste wetenswaardigheden.

5 wetenswaardigheden voor vastgoed eigenaren over illegale onderhuur

  1. Toegenomen problematiek: Illegale onderverhuur is een groeiend probleem, vooral in steden met een tekort aan betaalbare woningen, zoals Amsterdam. Het kan financiële schade veroorzaken en leiden tot slijtage en schade aan het pand, devaluatie van vastgoed en verlies van controle over het eigendom.
  2. Strengere handhaving en rechtspraak: sinds 2018 zijn er strengere handhavingsmaatregelen ingevoerd in Amsterdam, met boetes tot wel 20.500 euro. De gemeente Amsterdam heeft voorlichting verstrekt aan woningcorporaties om woonfraude beter te herkennen. In rechtspraak is beslist dat een beding waarbij de bewijslast van het hoofdverblijf bij de huurder wordt gelegd, niet onredelijk is. Hierdoor is het voor verhuurders eenvoudiger om onderverhuur te kunnen bewijzen.
  3. Actie ondernemen als vastgoedeigenaar: Het is van cruciaal belang om het bewijsvermoeden van hoofdverblijf expliciet in huurovereenkomsten vast te leggen. Het is ook belangrijk om een volledig dossier samen te stellen als u vermoedt dat illegale onderverhuur plaatsvindt. Dit kan onder meer door het uitvoeren van huisbezoeken, het verzamelen van verklaringen van omwonenden en het opvragen van post bij de huurder van bijvoorbeeld een uitkeringsinstantie of de belastingdienst, zodat het adres kan worden gecheckt waarop de huurder zich heeft ingeschreven bij de gemeente.
  4. Gevolgen van toestemming voor onderverhuur: Als u eenmaal toestemming heeft gegeven voor onderverhuur, wees u er dan van bewust dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben. Bij beëindiging van de hoofdhuurovereenkomst kan de onderhuurder worden gepromoveerd tot hoofdhuurder met alle rechten en bescherming die daarbij horen. Duidelijke afspraken en communicatie zijn essentieel in dit verband.
  5. ‘Due diligence’ voor kopers: Als u van plan bent vastgoed te kopen, is het raadzaam om tijdens het ‘due diligence’-proces specifiek te informeren naar eventuele onderverhuursituaties en de bijbehorende juridische implicaties om toekomstige verrassingen en juridische geschillen te voorkomen.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dit artikel

Team Vastgoed van Lexence

Het uitdagende vastgoedrecht kent veel juridische facetten en vaak aanzienlijke belangen. Om in dit speelveld de best mogelijke begeleiding te bieden, werken wij in multidisciplinaire teams. Binnen deze teams, bestaande uit advocaten en notarissen, vullen de verschillende specialismen elkaar aan. Wij hebben alle kennis in huis, van huurrecht, omgevingsrecht, aanbestedingsrecht, staatssteun en vastgoedtransacties. Bekijk onze expertises hier.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op:

Podcast Amsterdamse Handelsgeest - Van de Gouden Eeuw tot Nu ⸱ 20-01-2025
Erfpacht in Amsterdam: verleden, huidige invloed en toekomst
Recente zaak ⸱ 17-01-2025
Lexence heeft Today Real Estate Development succesvol bijgestaan bij de verwerving van hun herontwikkelingslocatie in Amsterdam
Blogreeks Amsterdamse Handelsgeest ⸱ 17-01-2025
De Evolutie van Erfpacht in Amsterdam: Van tijdelijk naar eeuwigdurend
Kantoornieuws ⸱ 16-01-2025
Lexence eindigt op de zevende plek in de League Tables 2024
Recente zaak ⸱ 13-01-2025
Lexence heeft Practical bijgestaan bij de overname van Total Outsource & Compliance B.V.
Blogreeks Wkb ⸱ 09-01-2025
Kwaliteitsborging een jaar na de inwerkingtreding van de Wkb, wat is de stand van zaken?
Whitepaper ⸱ 07-01-2025
Een overzicht van het Nederlands Arbeidsrecht | Voor buitenlandse ondernemingen en expats
Kantoornieuws ⸱ 02-01-2025
Lexence benoemt Ellen als nieuwe partner
Blogreeks Amsterdamse Handelsgeest ⸱ 23-12-2024
Huurrecht in Amsterdam: Van woningwet tot betaalbare huur
Publicatie ⸱ 20-12-2024
Werknemers- en managementparticipaties: Een strategisch instrument voor General Counsels
Recente zaak ⸱ 18-12-2024
Lexence heeft Groupe LT geadviseerd bij hun overname van Van Rens B.V. van Strukton Groep.
Podcast Amsterdamse Handelsgeest - Van de Gouden Eeuw tot Nu ⸱ 16-12-2024
Wonen in Amsterdam: Van Historische Woningwet tot Hedendaagse Uitdagingen
Recente zaak ⸱ 13-12-2024
Lexence heeft Antea geadviseerd bij de verkoop van Gouweloos
Blogreeks Wkb ⸱ 11-12-2024
Nieuwe wettelijke regeling waarschuwingsplicht voor aannemers
Infosheet ⸱ 25-11-2024
Inzicht in de positie van ZZP’ers: Handhaving door de Belastingdienst per 1 januari 2025 en status concept wetsvoorstel VBAR
Alle berichten