Whitepaper: Voorkomen en beperken van ziekteverzuim
16 december 2016 – Zieke werknemers zijn in meerdere opzichten een zorg voor hun werkgever, nog los van de persoonlijke betrokkenheid bij een zieke collega. Vooral het doorbetalen van loon bij ziekte is een flinke aanslag op het personeelsbudget van menig bedrijf. Met onze wetgeving voor doorbetaling bij ziekte is Nederland dan ook koploper in Europa, met als tegenhanger landen waarbij die verplichting na twee weken al eindigt.
Arbeidsrechtadvocaat Sander Theunissen ziet jaarlijks een groot aantal rechterlijke uitspraken over het wetsartikel dat over doorbetaling van loon bij arbeidsongeschiktheid gaat. Het staat volgens hem hoog op de lijst van wetsartikelen waarover het meest geprocedeerd wordt. Ook conflicten over re-integratie en het opschorten of stopzetten van loon komen in zijn praktijk veel voor. In dit e-book schetst hij de regel, de uitzonderingen en de veranderingen in de wetgeving rond zieke werknemers.
De Nederlandse norm van 104 weken is voor werkgevers een extra reden om te voorkomen dat hun werknemers ziek worden. En toch weet elke leidinggevende of werkgever dat uitval wegens ziekte soms niet te voorkomen is. Alleen al het aantal burn-outs neemt nog jaarlijks toe. Bijna altijd hebben die meerdere oorzaken, die zowel in de privé- als in de werksituatie gezocht moeten worden. Bedrijfscounselor en stresscoach Jennifer Hanenberg Elders pleit voor het erkennen van burn-out als een lichamelijke aandoening, die kort gezegd wordt veroorzaakt door aanhoudende stress en een gebrek aan herstelmogelijkheden. In haar bijdrage schetst ze manieren hoe met dit groeiende probleem op de werkvloer kan worden omgegaan. Een actieve rol van de werkgever en goede externe hulp kan daarbij een belangrijk verschil maken.
Download hier.