Grijze haren, ouwe-jongens-krentenbroodgehalte en dealvalue. Dat is hoe de M&A wereld vaak wordt gezien, maar de nieuwe generatie dealmakers herkent zich hier niet in. Een kans om deze groep Nederlandse jonge M&A-professionals tot en met 35 jaar met elkaar te verbinden met de Young M&A Community.
Waarom is Young M&A community nodig?
Voorzitter van de Young M&A Community is Kevin Beukeveld, advocaat bij Lexence. Hij zag bij de ‘gewone’ M&A Events en andere netwerkborrels de aanwezigheid van een ‘enorme grijze laag’. Dit maakte het lastig om te netwerken, omdat de seniore types vooral elkaar opzoeken. “Onder de toplaag zijn er ook een hoop mensen die hard werken in de M&A-wereld. Het is leuk om die te verbinden.”
Community manager Ezri Blaauw: “Het idee lag al een tijd op de plank en kwam eind vorig jaar in een stroomversnelling toen wij werden benaderd door Kevin. Vervolgens is er een multidisciplinair bestuur samengesteld dat met ons meedenkt in wat er nodig is op het gebied van kennis en netwerken. De 32 partners van de M&A Community ontvangen het idee zeer positief en dragen vanuit hun partnership M&A-talenten aan, een stevige basis is dus gelegd voor het eerste Young M&A Forum op 17 mei.”
Bestuurslid Maurits Drijfhout van Hooff, Associate Director in het KPMG-dealteam Technology, Media and Telecom vult aan: “Zelf had ik al een paar ‘gewone’ M&A-events bezocht. Die hadden een groot ouwe-jongens-krentenbroodgehalte. Het werd dus tijd dat er iets georganiseerd werd voor medecollega’s, zodat je niet alleen met de jonge generatie aan een opdracht werkt, maar af en toe ook samen borrelt.”
Belangrijk ook, meent bestuurslid Maaike Veeling, consultant bij Hill+Knowlton Strategies is dat de jongere generatie een andere visie heeft op hoe er gewerkt moet worden. “Ze vragen zich constant af ‘waarom doen we de dingen zoals we die doen’. Met de community ontstaat er een mooie kans om kennis en ervaringen uit te wisselen. Maar ook om elkaar uit te dagen. Ik ga graag in discussie over het belang van communicatie voor de acceptatie van deals bij verschillende stakeholders.”
Pieter Bukala heeft ook kennisdeling heel hoog op de agenda staan. Hij werkt bij private-equityhuis Mentha Capital als associate. Bukala ziet de nieuwe Community vooral als een manier om specialistische kennis en ervaringen te delen onder jonge talenten. “Hiervoor heb ik in de strategieconsultancy gewerkt. Die omgeving heeft het voordeel dat je veel verschillende bedrijven en problemen tegenkomt en zo snel leert. Echter de vereiste set competenties was relatief smal. Toen ik de switch maakte naar private equity werd ik geconfronteerd met een breed scala aan specialistische disciplines, van fiscaal tot juridisch. Een evenement waarbij jonge M&A’ers kunnen kiezen uit een paar specialistische tracks kan talenten helpen snel stappen te maken. Om mij heen zie ik de behoefte voor dit soort evenementen.”
Wat hopen we nog meer te bereiken met de Young M&A Community?
Beukeveld: “Het zou mooi zijn als er bij het eerste evenement in mei minstens 100 jonge M&A’ers aanwezig zijn. Een gelegenheid waar je je vrij voelt om met iedereen te praten kan enorm helpen. Pak je de volgende keer toch sneller de telefoon als je elkaar nodig hebt. Daarnaast hoop ik dat het bijdraagt aan inhoudelijke kennisuitwisseling.”
De komende maanden verschijnt er op MenA.nl een interviewserie waarin jonge talenten hun kijk op de toekomst van het vak geven. Met welke innovaties krijgt het vakgebied te maken? Werkt deze generatie anders dan oudere M&A-ers? Hoe kijken zij aan tegen leiderschap?