nl/en
Publicatie ⸱ 20-12-2024

Werknemers- en managementparticipaties: Een strategisch instrument voor General Counsels

𝐇𝐨𝐞 𝐳𝐨𝐫𝐠 𝐣𝐞 𝐞𝐫𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐚𝐭 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐭𝐢𝐞𝐩𝐥𝐚𝐧𝐧𝐞𝐧 𝐛𝐢𝐣𝐝𝐫𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐚𝐚𝐧 𝐛𝐞𝐭𝐫𝐨𝐤𝐤𝐞𝐧𝐡𝐞𝐢𝐝, 𝐠𝐨𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐧𝐜𝐞 𝐞𝐧 𝐠𝐫𝐨𝐞𝐢, 𝐳𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐣𝐮𝐫𝐢𝐝𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐢𝐜𝐨’𝐬 𝐮𝐢𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐨𝐨𝐠 𝐭𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐥𝐢𝐞𝐳𝐞𝐧?

In de nieuwste nieuwsbrief van General Counsel Netherlands delen Iris Hoekstra en Maxime Loos de voordelen, aandachtspunten en structuren van werknemers- en managementparticipaties.

Lees het volledige artikel hier: Werknemers- en managementparticipaties: Een strategisch instrument voor General Counsels – General Counsel Netherlands

Werknemers- en managementparticipaties worden steeds vaker ingezet als strategisch instrument binnen ondernemingen. Participatieplannen bieden niet alleen een manier om managers en werknemers te binden, maar ook om hun belangen op één lijn te brengen met die van de onderneming en haar aandeelhouders. Voor General Counsels ligt hier een belangrijke rol: van het borgen van juridische zekerheid tot het bewaken van governance en risico’s. In dit artikel nemen we je mee in de voordelen en aandachtspunten van participatieplannen, specifiek vanuit het perspectief van de General Counsel.

Waarom participaties?

Een participatieplan biedt managers en werknemers de mogelijkheid om direct of indirect deel te nemen in het kapitaal van de onderneming. Hiermee wordt hun betrokkenheid vergroot en ontstaat er een gedeeld belang in het succes van de onderneming. Voor veel ondernemingen is dit dé manier om sleutelpersoneel langdurig aan zich te binden en tegelijkertijd te zorgen voor een sterke motivatie en focus op waardecreatie.

In een krappe arbeidsmarkt kunnen participaties daarnaast een onderscheidende arbeidsvoorwaarde vormen. Vooral voor startups, die vaak beperkte financiële middelen hebben, bieden participaties een aantrekkelijk alternatief voor hoge salarissen. Door werknemers te laten delen in het succes van de onderneming, kan talent worden aangetrokken en behouden, zonder dat dit direct een grote impact heeft op de liquiditeit.

Voor General Counsels zit de relevantie in de directe invloed van participaties op governance, eigendomsstructuur en compliance. Participatieplannen raken juridische kernonderwerpen, zoals de verhouding tussen aandeelhouders en zeggenschapsrechten, en vragen om een zorgvuldige afweging van risico’s en kansen.

Structuren en flexibiliteit

De implementatie van een participatieplan kan op verschillende manieren worden vormgegeven. De keuze voor een structuur is afhankelijk van de wensen van de onderneming, maar ook van juridische en fiscale overwegingen. Enkele veelvoorkomende structuren zijn:

  1. Directe aandelenuitgifte: Hierbij verkrijgen werknemers of managers een aandelenbelang met economische en juridische rechten, zoals stemrecht en winstrechten. Dit kan echter de bestaande zeggenschapsstructuren binnen de onderneming beïnvloeden.
  2. Certificaten via een STAK (Stichting Administratiekantoor): Deze structuur scheidt het stemrecht van het economisch eigendom. Dit biedt flexibiliteit in de governance, terwijl controle door de huidige (groot)aandeelhouder(s) wordt behouden.
  3. Opties op aandelen: Opties geven werknemers het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs, vaak na het behalen van specifieke doelen of het verstrijken van een vestingperiode.

De keuze voor een bepaalde structuur hangt niet alleen af van de voorkeuren van de onderneming, maar ook van juridische en fiscale overwegingen. Het is voor een General Counsel daarom van groot belang om deze structuren zorgvuldig te (laten) beoordelen, zowel vanuit juridisch als fiscaal perspectief.

Voordelen en aandachtspunten

Het succes van een participatieplan staat of valt met een sterke juridische basis en een zorgvuldige uitvoering. Voor General Counsels liggen er enkele specifieke aandachtspunten:

  1. Leaverregelingen: Duidelijke afspraken maken over wat er gebeurt bij vertrek van een werknemer of manager (zgn. good, bad en early leavers).
  2. Exit-bepalingen: In het kader van een mogelijke verkoop van de onderneming moeten de rechten en plichten van participanten helder zijn vastgelegd, zoals door middel van drag-along- en tag-along-regelingen en andere exit-verplichtingen.
  3. Overdrachtsbeperkingen: Beperkingen op de overdracht van aandelen of certificaten beschermen de eigendomsstructuur van de onderneming.
  4. Governance: Participaties kunnen de zeggenschapsstructuur van de onderneming beïnvloeden. Voor General Counsels is het essentieel om dit juridisch goed te structureren.

Naast deze juridische aandachtspunten is het belangrijk dat participaties niet alleen als financieel instrument worden gezien, maar ook als een strategisch instrument dat kan zorgen voor een grotere betrokkenheid van werknemers en management bij de (financiële) groei van de onderneming, wat weer kan leiden tot een sterkere band  met deze werknemers en managers.

General Counsels als strategische partners

Participatieplannen bieden General Counsels een unieke kans om juridische risico’s te beheersen en tegelijkertijd strategische waarde toe te voegen. Of het nu gaat om startups die talent willen aantrekken of gevestigde bedrijven die sleutelpersoneel willen behouden, participaties zijn een krachtig instrument voor groei en stabiliteit. Als General Counsel speel je hierin een sleutelrol door te zorgen voor een solide juridische basis die aansluit bij de strategische doelen van de onderneming.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op:

Recente zaak ⸱ 13-01-2025
Lexence heeft Practical bijgestaan bij de overname van Total Outsource & Compliance B.V.
Blogreeks Wkb ⸱ 09-01-2025
Kwaliteitsborging een jaar na de inwerkingtreding van de Wkb, wat is de stand van zaken?
Whitepaper ⸱ 07-01-2025
Een overzicht van het Nederlands Arbeidsrecht | Voor buitenlandse ondernemingen en expats
Blogreeks Amsterdamse Handelsgeest ⸱ 06-01-2025
De Evolutie van Erfpacht in Amsterdam: Van tijdelijk naar eeuwigdurend
Kantoornieuws ⸱ 02-01-2025
Lexence benoemt Ellen als nieuwe partner
Blogreeks Amsterdamse Handelsgeest ⸱ 23-12-2024
Huurrecht in Amsterdam: Van woningwet tot betaalbare huur
Publicatie ⸱ 20-12-2024
Werknemers- en managementparticipaties: Een strategisch instrument voor General Counsels
Recente zaak ⸱ 18-12-2024
Lexence heeft Groupe LT geadviseerd bij hun overname van Van Rens B.V. van Strukton Groep.
Podcast Amsterdamse Handelsgeest - Van de Gouden Eeuw tot Nu ⸱ 16-12-2024
Wonen in Amsterdam: Van Historische Woningwet tot Hedendaagse Uitdagingen
Recente zaak ⸱ 13-12-2024
Lexence heeft Antea geadviseerd bij de verkoop van Gouweloos
Blogreeks Wkb ⸱ 11-12-2024
Nieuwe wettelijke regeling waarschuwingsplicht voor aannemers
Infosheet ⸱ 25-11-2024
Inzicht in de positie van ZZP’ers: Handhaving door de Belastingdienst per 1 januari 2025 en status concept wetsvoorstel VBAR
Kantoornieuws ⸱ 22-11-2024
Waarschuwing: Phishingmail in omloop namens ons kantoor
Recente zaak ⸱ 19-11-2024
Lexence heeft uPATCH geadviseerd bij de investering van INZET in uPATCH
Podcast ⸱ 19-11-2024
Overnames zorgelijk als heel Nederland uitverkocht wordt
Alle berichten