nl/en
Interview ⸱ 18-03-2025

Minke Huibers over haar werk voor World Child Cancer in Afrika

Bij Lexence geloven we in het maken van impact, niet alleen binnen onze juridische praktijk, maar ook daarbuiten. Daarom zijn we trots om partner te zijn van World Child Cancer Nederland, een organisatie die zich inzet voor betere kinderkankerzorg in lage- en middeninkomenslanden. In deze Q&A spreken we met Minke Huibers, oncoloog en coördinator educatie en zorg bij het  Prinses Máxima Centrum, over haar belangrijke werk in Kenia en Tanzania en de impact die deze samenwerking heeft op kinderen met kanker.

Kunt u ons vertellen over uw rol als oncoloog en coördinator educatie en zorg in Nairobi en Moshi?

Per jaar bepalen we met onze partners waar de focus en uitdagingen liggen, gebaseerd op een overkoepelend vijfjarenplan. We werken aan zorg, onderwijs, dataregistratie en onderzoek. Mijn rol omvat het begeleiden van zowel het lokale als het Nederlandse team om deze projecten te laten slagen. Dit betekent dat we twee keer per jaar werkbezoeken afleggen en daarnaast meerdere keren per maand contact hebben over casuïstiek, onderwijs, dataregistratie en onderzoek.

Wat zijn de grootste uitdagingen bij het diagnosticeren en behandelen van kinderkanker in Kenia en Tanzania?

KNH in Nairobi is het grootste ziekenhuis van Kenia en heeft veel patiënten, wat zorgt voor veel drukte en uitdagingen. KCMC in Tanzania is van oorsprong een missieziekenhuis en biedt gratis zorg aan kinderen met kanker. In Kenia wordt zorg vergoed door de zorgverzekeraar, maar dit kan vertraging opleveren. Bovendien zijn er vaak te weinig middelen en personeel om de optimale zorg te bieden.

Hoe verschillen de zorg en behandelmethoden in Kenia en Tanzania van die in Nederland?

In Nederland beschikken we over de nieuwste diagnostische en behandeltechnieken, terwijl deze in Kenia en Tanzania vaak ontbreken. Hierdoor kunnen we niet altijd een exacte diagnose stellen of duurt het lang voordat deze beschikbaar is. Daarnaast zijn intensieve behandelingen soms niet mogelijk vanwege een tekort aan personeel en middelen, waardoor toxiciteit vaak te laat wordt herkend.

Hoe werkt u samen met lokale artsen en zorgverleners om de kennis en expertise in kinderkankerzorg te vergroten?

Samen met onze Twinning-partners bepalen we waar de grootste impact te behalen is. Dit kan variëren van grote workshops met honderden deelnemers tot intensieve supervisie van pathologen om de diagnostiek lokaal te verbeteren.

Kunt u een voorbeeld geven van een patiënt of situatie die veel indruk op u heeft gemaakt?

Mijn lokale collega’s moeten dagelijks omgaan met het feit dat 80% van de kinderen die zij behandelen waarschijnlijk hun volgende verjaardag niet zal halen. Ondanks deze harde realiteit blijven zij met toewijding en passie werken. Hun veerkracht en doorzettingsvermogen maken diepe indruk op mij.

Hoe draagt het Prinses Máxima Centrum bij aan de verbetering van de kinderkankerzorg in Nairobi en Moshi?

Door kennis en kunde te delen kunnen we de zorg verbeteren en de stappen die in Nederland de afgelopen decennia zijn gezet, versneld implementeren. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om te bepalen welke kinderen met leukemie intensieve chemotherapie nodig hebben, wat cruciaal is in Kenia en Tanzania.

Welke impact heeft de samenwerking met World Child Cancer?

Dankzij World Child Cancer Nederland hebben de afgelopen acht jaar zo’n 10.000 kinderen verbeterde zorg en behandeling ontvangen in landen als Indonesië, Tanzania, Kenia, Malawi en Kosovo. Ook is er aandacht voor speelfaciliteiten in ziekenhuizen.

Wat motiveerde u om als oncoloog in Kenia en Tanzania te werken?

In Nederland richten we ons op de laatste 20% genezing, terwijl wereldwijd 80% van de kinderen met kanker in lage- en middeninkomenslanden woont, waar de overlevingskans slechts 20% is. Ik zie het als een opdracht om vanuit een toonaangevend kinderoncologisch centrum wereldwijd bij te dragen aan betere uitkomsten.

Hoe ervaart u de samenwerking met lokale collega’s en de culturele verschillen?

Werken in verschillende culturen houdt me scherp en leert me elke dag nieuwe dingen. Het helpt me ook om als Nederlandse arts beter begrip te krijgen voor de keuzes van ouders en zorgverleners in andere landen.

Wat zijn uw grootste doelen voor de toekomst van kinderkankerzorg in Nairobi en Moshi?

Ik hoop dat we binnen enkele jaren elk kind binnen twee weken kunnen diagnosticeren, de uitval van behandelingen onder de 10% kunnen krijgen en de overlevingskans van behandelbare vormen van kinderkanker naar minimaal 50% kunnen verhogen.

Welke veranderingen zouden een groot verschil kunnen maken in Afrika?

Het beschikbaar maken van geavanceerde diagnostische methoden en nieuwe behandelingen die in Nederland al worden gebruikt. Hierdoor kunnen kinderen een minder toxische behandeling krijgen en verbeteren hun overlevingskansen aanzienlijk. Dit zal gebeuren voordat ik over 25 jaar met pensioen ga, en ik kijk ernaar uit om daaraan bij te dragen.

Dankzij de samenwerking met World Child Cancer hebben in de afgelopen acht jaar duizenden kinderen in landen als Kenia en Tanzania toegang gekregen tot betere zorg en behandeling. Bij Lexence dragen we hier graag aan bij, omdat we geloven in een toekomst waarin ieder kind, ongeacht waar ter wereld, de kans krijgt om te genezen. Wil je meer weten over ons partnership? Kijk dan op deze pagina.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op:

Blogreeks Amsterdamse Handelsgeest ⸱ 16-04-2025
Van het Jordaanoproer tot de zzp’er: lessen voor het arbeidsrecht van nu
Podcast Amsterdamse Handelsgeest - Van de Gouden Eeuw tot Nu ⸱ 16-04-2025
Van het Jordaanoproer tot het moderne arbeidsrecht
Blog ⸱ 09-04-2025
Wij zijn ONS: het notariaat toegankelijk maken voor iedereen
Recente zaak ⸱ 27-03-2025
Lexence heeft HC Partners geadviseerd bij het aangaan van de strategische samenwerking met West Friesland Dakbedekkingen B.V.
Blog ⸱ 26-03-2025
De inspanningsverplichting van een koper strekt verder dan alleen het betalen van de koopprijs
Kantoornieuws ⸱ 26-03-2025
Wederom waardering van onze klanten in de Legal 500 2025 editie
Blogreeks Amsterdamse Handelsgeest ⸱ 21-03-2025
De kracht van contracten: van de Gouden Eeuw tot de moderne handel
Blogreeks Wkb ⸱ 20-03-2025
Nieuwe informatieverplichting voor aannemers onder de Wkb
Kantoornieuws ⸱ 20-03-2025
Lexence in Chambers Europe 2025: Goede rankings en mooie erkenning
Interview ⸱ 18-03-2025
Minke Huibers over haar werk voor World Child Cancer in Afrika
Podcast Amsterdamse Handelsgeest - Van de Gouden Eeuw tot Nu ⸱ 04-03-2025
Juridische zekerheid: de impact van contracten in de handel
Kantoornieuws ⸱ 03-03-2025
Madelon de Blok – hét aanspreekpunt voor property en asset managers bij Lexence
Blog ⸱ 03-03-2025
Einde dienstverband: Nederlandse ontslagprocedures vereenvoudigd
Blog ⸱ 27-02-2025
Het nieuwe btw vastgoedbesluit: de stand van zaken na de inwerkingtreding
Blog ⸱ 21-02-2025
Dynamiek op de werkplek beheren: ziekte, prestaties en arbeidsrelaties
Alle berichten