Einde dienstverband: Nederlandse ontslagprocedures vereenvoudigd
De Nederlandse arbeidswetgeving stelt strenge eisen aan het beëindigen van arbeidscontracten en zorgt voor evenwicht en eerlijkheid.
Lees hieronder de hele blog.
De Nederlandse arbeidswetgeving stelt strenge eisen aan het beëindigen van arbeidscontracten en zorgt voor evenwicht en eerlijkheid.
Lees hieronder de hele blog.
Preventief ontslag Beoordeling
Werkgevers kunnen een contract niet eenzijdig beëindigen zonder voorafgaande toestemming van het UWV of de kantonrechter. Redenen voor beëindiging zijn onder andere economische noodzaak, langdurige ziekte, onvoldoende prestaties of wangedrag. Elke grond heeft specifieke wettelijke criteria en goedkeuringen worden niet zomaar verleend.
Overgangsvergoeding
Werknemers die op initiatief van de werkgever worden ontslagen, hebben recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding wordt berekend als een derde van het maandsalaris per dienstjaar.
Onmiddellijk ontslag
Om dringende redenen, zoals grof wangedrag, kunnen werkgevers het contract zonder opzegtermijn beëindigen. Dit vereist onmiddellijke actie en gedetailleerde documentatie. Rechtbanken beoordelen dergelijke ontslagen streng, gezien de aanzienlijke gevolgen voor werknemers.
Beëindiging met wederzijds goedvinden
Wederzijdse instemming biedt een flexibel alternatief voor formele ontslagprocedures. Regelingen zoals ontslagvergoedingen, opzegtermijnen en postcontractuele clausules worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Werknemers hebben een wettelijke bedenktijd om hun toestemming te heroverwegen.
Deze blog is geschreven door Jordi Rosendahl, advocaat en partner bij Lexence.
Jordi Rosendahl is gespecialiseerd in arbeidsrecht en ontslagrecht. Hij adviseert werkgevers, bestuurders en werknemers over hun arbeidsrechtelijke positie en staat hen bij in onderhandelingen en tijdens procedures bij het UWV of de rechtbank.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Jordi Rosendahl via j.rosendahl@lexence.com of +31 6 5176 2726.
Jordi Rosendahl