Advocaat ondernemingsrecht Max Koene hoefde niet lang na te denken over zijn idee waarmee hij eind 2018 de jaarlijkse innovatiewedstrijd van Lexence won. “Bij mijn generatie – generatie Y – leeft het onderwerp duurzaamheid heel erg. Veel handelingen doe je zonder erover na te denken, terwijl het ook anders kan. Het idee is om bewustwording te creëren. Daarnaast houden we wel van een wedstrijdje hier op kantoor. Dus dat leek me de beste manier om er iets mee te doen.”
De naam van het innovatieproject, Sustainable Realexation, is bedoeld als knipoog naar de woorden Lexence en realisation samen. Het advocaten- en notariskantoor vindt het belangrijk dat de medewerkers naast de dagelijkse werkzaamheden aandacht hebben voor zaken als innovatie, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Gewoontes doorbreken
Koene werkte het plan verder uit samen met Arnold Mulder, manager kenniscentrum en tevens coördinator van het innovatieteam en Wilfried Brussee, manager huisvesting en facilitaire zaken. “Deelnemers kunnen zich tot en met april 2020 via intranet aanmelden voor wekelijkse challenges en zo meedoen aan testen en quizzen over het effect van je handelen op de CO2-uitstoot”, vertellen Mulder en Brussee.
“Dit project toont aan dat innovatie niet altijd om techniek hoeft te gaan,” zegt Mulder. “Het kan ook om gedrag gaan.” Brussee vult aan: “We proberen mensen bewust te maken van hun gewoontes en die op deze wijze te doorbreken.”
Door challenges te voltooien verdienen medewerkers punten. Op een scorebord op intranet en op informatieschermen in het kantoor is de ranglijst van deelnemers te zien. Op intranet is een Sustainable Shop ingericht, waar je punten kunt inwisselen voor verschillende duurzame producten. Zo zijn er flesjes van Dopper te krijgen, een powerbank op zonne-energie, een paraplu van gerecyclede PET-flessen of je kunt een boom laten planten op een locatie naar keuze.
Milieu en gezondheid
De eerste uitdaging was de ‘trap challenge’: de deelnemers mochten een week de lift niet gebruiken. Ruim vijftig medewerkers deden mee. Lexence zit op de 2e tot en met de 7e verdieping van het Infinity-gebouw aan de Amstelveenseweg 500.
Sinds kort verbruikt het Infinity-gebouw slechts volledig door windenergie opgewekte elektriciteit. “Desondanks hebben we de CO2-uitstoot berekend die bespaard wordt – bij afwezigheid van groene stroom – als deze groep het hele jaar de trap in plaats van de lift zou nemen” vertelt Koene enthousiast. Het bleek gelijk te staan aan de uitstoot van een gemiddelde gezinsauto die 100.000 kilometer rijdt, of een gemiddeld gezin dat zes jaar elektriciteit gebruikt. “Het verbaasde ons ook dat het zoveel was.”
Op de ochtend dat de challenge begon, hingen er briefjes met de tekst ‘Let op de trap challenge is begonnen’ bij de lift, vertelt hij. “We delen het gebouw met meerdere bedrijven. Het was leuk om te zien dat medewerkers van andere bedrijven ook mee gingen doen.” Zeven verdiepingen omhoog valt voor de meeste mensen niet mee, merkte Koene, maar naar beneden of maar een paar verdiepingen omhoog is goed te doen.
Enthousiasme
De tweede challenge draaide om een week niet met de auto naar kantoor te komen, dus met het openbaar vervoer, op de fiets of te voet. Normaal komt ongeveer een derde van de medewerkers met de auto.
De komende maanden kunnen medewerkers zich opgeven voor nieuwe challenges: onder andere een week geen vlees eten, de computer uitzetten in plaats van op standby en dubbelzijdig printen. “We hopen op nog meer ideeën vanuit kantoor,” zegt Mulder.
Natuurlijk doet niet iedereen mee aan de challenges, vertellen de drie medewerkers, en je kunt niemand verplichten. Maar het is leuk om te zien dat de meerderheid enthousiast is. “Dit project leeft echt op kantoor,” zegt Koene. “Er worden misschien grapjes over gemaakt, maar het houdt mensen duidelijk bezig. Zelfs al doe je niet mee, dan hoor je er dus toch over.”
De trap challenge gaat in ieder geval nog een keer herhaald worden. “In januari”, zegt Brussee, “dan zijn veel mensen gemotiveerd om af te vallen na het kerstdiner.” Het valt Koene op dat na de eerste week veel medewerkers de trap zijn blijven nemen. “Ik weet zeker dat sommige mensen over een jaar nog steeds vaker dan ervoor de trap nemen.”
De uiteindelijke top 3 duurzaamste medewerkers kunnen mooie prijzen verwachten – wat precies, blijft nog een verrassing. En ook dit jaar houdt Lexence weer een innovatiewedstrijd, de winnaar wordt eind dit jaar bekendgemaakt.
Tijd en aandacht voor innovatie en duurzaamheid bij Lexence
Lees in dit kader ook ons artikel ‘Tijd en aandacht voor innovatie bij Lexence’. In dit artikel vertellen Erik Steenis (advocaat), Marieke Verkleij (kandidaat-notaris) en Mascha Botter (informatiespecialist) hoe Lexence innovatie op de kaart zet en hoe de ‘Fit bij Lexence’ themamaand is verlopen.