Netherlands Commercial Court
Hoewel de Nederlandse rechtspraak ten opzichte van procedures in Angelsaksische landen als effectiever, minder omvangrijk en daardoor als korter en minder kostbaar wordt gezien, worden in toenemende mate veel internationale, complexe handelsgeschillen momenteel door middel van (internationale) arbitrage of voor één van de andere buitenlandse Commercial Courts beslecht. Om te kunnen blijven waarborgen dat alle ondernemingen ook in Nederland erop kunnen vertrouwen dat hier deskundige, efficiënte en betaalbare geschilbeslechting plaatsvindt, wordt de NCC opgericht.
De NCC zal zich richten op geschillen in verschillende sectoren (o.a. energie, chemie, financiën, hightechindustrie). Naar verwachting zullen de zaken met name betrekking hebben op koop en levering: overnames van ondernemingen of bedrijfsactiva, samenwerkingsverbanden, zoals joint ventures, maar zullen ook relatief kleine zaken, waarin deskundigheid op internationaal terrein gewenst is (denk aan start-ups), voor de NCC moeten kunnen worden gevoerd.
Kenmerken van de NCC
De NCC beoogt de volgende voordelen te bieden:
- Specifieke expertise/kwaliteit van rechters: vanwege omvang en complexiteit van bepaalde handelsgeschillen is voor de afdoening daarvan bijzondere expertise vereist.
- Efficiënte behandeling van complexe zaken: doordat rechters over meer relevante ervaring beschikken, kan sneller en efficiënter worden gewerkt.
- Minder omvangrijke procedures en daardoor lagere kosten: vanwege de specifieke kennis van rechters en snellere/efficiëntere procesvoering wordt verwacht dat de kosten van een procedure lager dan gebruikelijk zullen zijn, zeker wanneer men deze kosten vergelijkt met die van Angelsaksische (arbitrage)procedures, die gemiddeld het vijfvoudige bedragen.
- Engels als voertaal: tenzij partijen Nederlands overeenkomen.
- Nederlands procesrecht van toepassing en digitale procesvoering: het Nederlandse procesrecht wordt (vanuit internationaal perspectief) als efficiënt, voortvarend en voorspelbaar gezien. Verder zal in navolging van de invoering van het programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI) een eenvoudige basisprocedure worden ingevoerd met meer regie door de rechter en zal het mogelijk worden om processtukken via elektronische weg in te dienen en in te zien. Tevens zal de NCC gebruikt worden voor vastlegging van zittingen door middel van court reporters en zal communicatie tussen procesdeelnemers ook via tele- of videoconferentie kunnen plaatsvinden.