nl/en
Publicatie ⸱ 01-03-2014

Maken algemene voorwaarden van gebruiker deel uit van de overeenkomst?

1 maart 2014 – Arnout Schennink en Anne Spaargaren schreven een ‘wenk’ in Rechtspraak Contactenrecht (RCR) bij een arrest van het Hof ’s Hertogenbosch op 17 december 2013. De hamvraag die partijen verdeeld houdt is of de Orgalime voorwaarden, nu naast de Orgalime voorwaarden ook verwezen wordt naar de FME voorwaarden, deel zijn gaan uitmaken van de tussen de bakkerij en Leverancier X gesloten overeenkomst en Leverancier X zich bijgevolg op de aansprakelijkheidsuitsluiting vervat in deze voorwaarden kan beroepen.

Een bakkerij gevestigd in Suriname heeft bij een leverancier van apparatuur en machines aan industriële bakkerijen (hierna: Leverancier X) een oven besteld. Na de installatie en het opstarten van de oven heeft zich drie keer een diesellekkage voorgedaan, als gevolg van het lekken van een driewegklep. Vervolgens heeft er een explosie in de bakkerij plaatsgevonden. In verband met de daarmee gepaard gaande schade heeft de bakkerij zich gewend tot haar verzekeraar, Self Reliance Surinaamse Assurantie Maatschappij (hierna: Self Reliance). Self Reliance heeft het door de bakkerij geclaimde bedrag geaccepteerd, alsmede betaling van dat bedrag toegezegd. Self Reliance is vervolgens een procedure gestart tegen Leverancier X, waarin zij in eerste aanleg een verklaring van recht heeft gevorderd dat Leverancier X aansprakelijk is voor de door Self Reliance geleden schade als gevolg van de explosie bij de bakkerij en veroordeling van Leverancier X tot betaling van een bedrag aan Self Reliance ter hoogte van het bedrag dat Self Reliance aan de bakkerij heeft betaald. Leverancier X beroept zich op haar “Orgalime” algemene voorwaarden, die een uitsluiting van haar eventuele aansprakelijkheid bevatten. Self Reliance heeft betwist dat op de overeenkomst tussen de bakkerij en Leverancier X de Orgalime voorwaarden van toepassing zijn, nu in de overeenkomst ook naar de “FME” algemene voorwaarden wordt verwezen.

Lees de volledige wenk in Rechtspraak Contactenrecht.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem contact op:

Publicatie - Ter zake met ⸱ 05-11-2024
Ter zake met Bart Steeghs | ‘Als ontwikkelaar moet je al die balletjes jaren in de lucht houden en op één moment vangen; daar help ik graag bij!’
Recente zaak ⸱ 04-11-2024
Lexence heeft Your.Cloud geadviseerd bij de aankoop van ISO Groep B.V.
Publicatie ⸱ 29-10-2024
Pas op: opstarttijd voor een dienst kan betaalde arbeidstijd zijn
Recente zaak ⸱ 29-10-2024
Lexence heeft RB Family Capital geadviseerd bij de aankoop van High-clean
Ebook ⸱ 21-10-2024
Ebook Werknemers- en managementparticipaties
Kantoornieuws ⸱ 18-10-2024
Stabiele vijfde positie voor Lexence in League Tables Q3 2024
Recente zaak ⸱ 07-10-2024
Annejet en Stephanie hebben namens Lexence Teleconsultant bijgestaan bij de verkoop en rollover van Capestone naar OptConnect.
Recente zaak ⸱ 07-10-2024
Lexence heeft TMA bijgestaan bij de koop van twee containerterminals
Publicatie ⸱ 30-09-2024
Verhuurders in de knel door het afschaffen van het gebruikersdeel van de OZB
Recente zaak ⸱ 24-09-2024
Lexence heeft de aandeelhouders in Yxion, waaronder Antea Participaties, geadviseerd bij de verkoop van hun belang in Yxion aan Normec
Recente zaak ⸱ 20-09-2024
Lexence heeft Waterland bijgestaan bij de acquisitie van Hellorider
Recente zaak ⸱ 17-09-2024
Lexence heeft de aandeelhouders van Coin Meester B.V. geadviseerd bij hun verkoop aan Kraken (Payward Europe Limited).
Alumni ⸱ 10-09-2024
‘Als ik die geweldige mensen bij Lexence niet had ontmoet, was ik nooit advocaat geworden’
Alumni ⸱ 10-09-2024
‘Hier heb ik geleerd wat ik kan en wat ik leuk vind’
Recente zaak ⸱ 28-08-2024
Lexence heeft Framna (een Waterland Private Equity portfolio onderneming) geadviseerd bij de aankoop van Move Agency
Alle berichten